Portugaleteko Gazte-Gelan 100 ikasle inguruk berba egingo dute kontsumo
arduratsuaz
Kontsumitzen
dugu benetan behar duguna? Kontsumitzen ditugun produktuak nondik datoz? Nola
egiten dira? Nire kontsumitzeko ereduak badu ondoriorik jatorriko herrietako
ekoizleengan? “Munduak elkarri lotuta” hezkuntza-proposamena dela eta, 98 ikasle elkartuko dira eta,
erantzunok, besteak beste, jorratuko dituzte. Ikasle horien bilgunea maiatzaren 16an, Portugaleteko Gazte Gelan izango
da.
Ikasleek
"Mundu Bidezkoago baten aldeko Errezetak” izenburupeko gaia jorratu dute.
Gai-proposamen horrek 6 eta 16 urte bitarteko ikasleak bultzatu ditu ezagutzera
zein kontsumo-ekintza diren baliagarri banaka zein taldeka gizarte
bidezkoago, anitzago eta zuzenagoa lortze aldera.
“Errezetak mundu bidezkoago baten alde”
Edizio honetako
proposamenak ikasleei irakatsi die, kontsumo-ohiturei dagokienez, kritikoagoak
eta arduratsuagoak izaten. Hartara, horretarako film laburrak,
publizitatearen aurkako iragarkiak eta menu arduratsuen errezetak egin dituzte,
besteak beste.
Gosea konpontzeke dagoen arazoa dugu. Izan ere, arrazoia ez da eligairik ez egotea, arras bidezkoa ez den den elikadura-sistema baizik. Produkzio-sistema horrek ezinbestez behar
ditugun bitarteko naturalak ahitu eta eta suntsitu ere egiten ditu. Iaz legez, “Errezetak
mundu bidezkoago baten alde” Intermon Oxfam-en Crece kanpainaren barruan
dago.
Portugaleteko Gazte Gelan egingo dugun bilgune
hori ez da topaketa bakana. Izan ere, apirilaren
4tik aurrera apirilean eta maiatzean
Bartzelona, Valentzia, Mollina, Madril,
Zaragoza eta Las Palmasen ere izango dira beste topaketa batzuk, dena
proiektu berean daudelarik.
11.000 ikasle, 12 herri, 7 hizkuntza
Hamargarren edizio
honetan, Estatuko ikasleez gain, 12 herritako ikasleek hartuko dute
parte. Denera, 11.000 ikasle egongo dira, 520 zentrotakoak, hain
zuzen ere. Ikasle-aniztasun horri esker, “ Munduak elkarri lotuta” plataforma
eleaniztuna dugu, ikasleek zazpi hizkuntzatan jarduten baitute, hots,
gaztelaniaz, katalanez, ingelesez, italieraz, galegoz, portugaleraz eta
euskaraz.
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Cerca de 100 estudiantes reflexionan en el Aula Joven
de Portugalete sobre el consumo responsable¿Consumimos lo que necesitamos? ¿De dónde vienen los productos que consumimos? ¿Cómo se producen? ¿Qué efectos tiene mi modelo de consumo sobre los productores o países de origen? Estas son algunas de las preguntas que intentarán responder los 98 estudiantes de la propuesta educativa “Conectando mundos” que se reunirán en el Aula Joven de Portugalete el próximo 17 de mayo.
El alumnado ha trabajado esta propuesta temática formulada bajo el título “Recetas para un mundo más justo”, con
la que se ha motivado a los alumnos y alumnas de entre 6 y 16 años a identificar qué acciones de consumo tanto individuales como colectivas pueden
contribuir a una sociedad más
equitativa, diversa y justa.
Recetas para un mundo más justo
La propuesta de esta
edición ha invitado a los estudiantes a ser más críticos y más responsables en sus hábitos de consumo,
analizando los alimentos que consumen y reflexionando sobre sus consecuencias.
Para ello, los y las estudiantes han elaborado cortometrajes, anuncios de
contrapublicidad, recetas de menús responsables…
El hambre es todavía hoy un problema sin resolver que no se debe a la falta de
alimentos, sino a un sistema alimentario
terriblemente injusto y un sistema productivo que agota y destruye
los recursos naturales de los que dependemos. “Recetas para un mundo más justo”
se inscribe en el marco de la campaña CRECE de
Intermón Oxfam, como ya sucedió en el curso anterior.
El encuentro en el Aula Joven de Portugalete se une a los
que desde el 4 de abril y durante los
meses de abril y mayo, se llevarán a cabo en Barcelona, Valencia, Mollina, Madrid, Zaragoza y Las Palmas.
11.000 alumnos, 12 países, 7 lenguas
En esta décima
edición, además del alumnado del Estado han participado escolares
procedentes de 12 países, elevando la cifra total
a más de 11.000 estudiantes, de
520 centros. Esta diversidad ha convertido a “Conectando mundos” en una
plataforma de trabajo multilingüe en 7 lenguas: el castellano, catalán, inglés,
italiano, gallego, portugués y vasco.
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